Hyvää päivää!
La sauna (II)
sauna | ||
[del finès sauna, íd.] | ||
f 1 Bany de vapor a molta temperatura (60°-80°), propi dels pobles escandinaus, que hom practica comunitàriament dins una cambra (o cabanya) de fusta de bedoll (apta per a l'absorció i la transsudació del vapor), en un ambient caldejat per una estufa. | ||
2 Establiment on hom practica la sauna. | ||
3 Habitació equipada per a la pràctica de la sauna. |
Depenent del grau d'humitat, la sauna pot ser humida o seca. En la sauna humida la temperatura no supera els 70º i la humitat relativa és molt alta. Aquesta és més coneguda com a bany turc. D'altra banda, la sauna seca, amb temperatures que ja arriben fins als 80º i 90º, però que la humitat relativa no supera els 20%, és la sauna finlandesa o, simplement, sauna.
La sauna finlandesa és la que es practica habitualment a Escandinàvia (vosaltres em podreu dir si Finlàndia és un país escandinau o no... perquè em sembla que no se'n consideren). La temperatura pot arribar fins als 100º i estar completament despullat és natural i gairebé obligatori. El revestiment interior normalment és de la fusta dels seus impressionants boscos, i es calenten, habitualment, amb llenya.
La sauna finlandesa té una funció primordialment higiènica per a la pell, al mateix nivell que el sabó, ja que la transpiració que es produeix obre tant els porus que permet eliminar el sèu, les toxines i les bactèries.
El ritus de la sauna finlandesa combina la transpiració i els cops de vapor, que es produeix tirant aigua sobre pedres calentes. Aquest vapor té el seu propi nom en finès. Löyly. I les branques de bedoll que es fan servir per flagelar-se en el moment de màxima sudoració, vihta.
Per als finlandesos, la sauna és un lloc completament sagrat, i nomalment es construïa als patis de les cases. També prop dels llacs (l'altre element sagrat dins de la cultura finlandesa).
via iltalehti.fi |
Com us deia ahir, la sauna no només purifica el cos, sinó també l'ànima. Fins a la 2GM, a la sauna s'hi donava llum, i també s'hi vetllava el mort abans d'enterrar-lo. Tant a la sauna com a l'església, es necessita recolliment. Aquesta és la màxima principal del ritus finès de la sauna. La tranquil·litat.
via e-Fotografija |
Els elements d'una sauna són la cabina, l'estufa, i els que serveixen per a la refrigeració del cos, preferiblement un altre element que ja hem dit que també són sagrats, els llacs i els rius de Finlàndia.
I els passos a seguir per a entrar a una sauna són diversos:
- Dutxar-se amb aigua i sabó; i, després, segons les escoles, entrar-hi amb la pell molla, o seca.
- Asseure's o estirar-se (sembla ser que aquesta posició permet millor igualar la temperatura de tot el cos) sobre una tovallola. I fer-ho en el banc intermig o superior.
- Estar-se a la sauna de 10 a 25 minuts, fins que el cos noti un cert aclaparament per la sudoració continuada (aquest és el punt de màxim benefici).
- L'augment de l'humitat tirant aigua a les pedres calentes, ha de produir un cop de vapor, ja que l'humitat continuada impediex la correcta transpiració de la pell. S'ha de respirar per la boca i relaxadament. Abans de sortir, és millor esperar un parell de minuts assegut i, aleshores, aixecar-se suament.
- L'ús de la vihta ajuda a la transpiració.
- Refrigerar el cos mitjançant dutxes d'aigua freda, començant pels peus i anar pujant fins al centre del cos, fa que la sang recirculi pel cos. Després d'això, és millor relaxar-se encara uns 10 o 15 minuts més.
Tot aquest procés es pot repetir fins a dues o tres vegades. Una vegada s'hagi acabat de transpirar, aleshores és quan un pot vestir-se i beure alguna cosa refrescant pausadament. S'ha d'evitar la creença que és bó entrar a la sauna després de fer esport. És millor esperar ben bé una mitja hora, perquè a la sauna s'hi ha d'entrar relaxat. La sauna seca tampoc serveix per a prerdre pes, per això, més temps de sudoració, no aprima (aquest pes perdut es recupera en un parell o tres d'hores).
via e-Fotografija |
Hyvää viikonloppua kaikille!
Bon cap de setmana a tots!
MOI, MOI!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada