dimecres, 20 de novembre del 2013

HÈLSINKI

Hyvää keskiviikkoa kaikille!
L'altre dia vam veure un vídeo on hi sortia el conegut Xef Gordon Ramsay intentant provar alguns dels plats més tradicionals de la cuina finlandesa. Si recordeu bé, n'hi va haver un que el va trobar especialment fastigós... el mämmi, que va descriure com a caca de bebè.


Però... què és realment el mämmi? De què està fet?

src local food lust
Mämmi és un postre tradicional finlandès que es consumeix, sobretot, per Pasqua, fet amb farina de sègol fosc i xarop de sorgo o melassa. Un cop servit, la part superior s'endureix i pot ser una mica corretjosa. Es cobreix amb sucre de llustre i es posa sobre un llit de crema anglesa. Pel que diuen, la primera mossegada és embafadora, però després, a la boca hi queda una textura una mica granulada. El paladar s'ha d'acostumar a aquest nou sabor, diu la Brenda del blog local food lust. A més, s'atreveix a assegurar-te que repetiràs. Mämmi is a Finnish pudding-like dessert, served primarily during the Easter season made with dark rye flour and sorghum syrup or molasses. The top skin is a little rubbery, but the middle is creamy when well prepared.  It is topped with dainty white powdered sugar and floats in as much cream as you dare to use.  The first bite is cloyingly sweet, but then the mouth tastes something grainy and unfamiliar.  It is an acquired taste, says Brenda from local food lust blog.

src deplicque (the history of Mämmi)
Sembla que el naixement d'aquest postre s'ha de situar cap al segle XVII, prop de la ciutat finlandesa de Turku. La popularitat d'aquest producte va anar in crescendo gràcies a les seves propietats calòriques i a la seva durabilitat i conservació en els trajectes llargs. L'església catòlica va ser la que en va focalitzar el seu consum durant la Setmana Santa, ja que era l'únic producte que deixava sadollada la gent en els divendres de Pasqua, quan s'imposa gairebé el dejuni. La publicació de la recepta en els diaris va acabar d'extendre la seva popularitat. Mämmi was mentioned the first time during the 17th century. The manufacturing of this very special dessert, most likely started in a province of Finland called: Proper, around the seaside city Åbo/Turku. Became more popular during Catholic times in Finland, because on Good Friday, making fire in cooking stoves at home, and in fireplaces, was not allowed. During long trips, it kept well, and one’s stomach was quickly filled. The renowned recipe was published in newspapers and likewise used in professional cooking schools throughout the country (src deplicque, The History of Mämmi).




Nosaltres encara no l'hem tastat mai, però... aquesta és la reacció, pel que sembla, de la major part de la gent que ho prova? En el vídeo hi ha una noia que, molt encoratjadora, diu que com més el proves, més t'acostumes al seu gust! Ja us ho direm. We haven't yet tasted it, but this seems to be the general reaction of foreigners to this special finnish dessert. There's a girl in the video that says... 'The more you have the better it becomes'.
La Brenda del blog local food lust diu que a la majoria dels finlandesos els agrada fer broma amb el mämmi, i a què s'assembla, però realment els agrada. I ens deixa la recepta... que us ensenyarem demà. Brenda from local food lust blog also says that 'Many Finns love to make fun of mämmi (and what it looks like), but many love it'. Tomorrow we will show you the recipe!

Nauttikaa! Gaudiu_Enjoy!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada