dilluns, 17 de març del 2014

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... bé, la setmana passada vaig anar a les jornades de portes obertes de la remodelació del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. 
Las week I went to visit Sant Pau Hospital in Barcelona, the world's largest Art Nouveau Site, restored after five years of works.


L'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau que avui tots coneixem és el recinte modernista més gran del món, i l'obra cabdal de l'arquitecte català Lluís Domènech i Muntaner. A més d'haver estat un referent de model hospitalari a Europa a principis del segle XX. L'any 1902, quan Barcelona començava a experimentar el seu major desenvolupament urbanístic, s'hi col·loca la primera pedra, tot i que no es va inaugurar fins al 1930. Sant Pau, the Europe's largest Art Nouveau Site, is one of the crowning achievements of the architect Lluís Domènech i Montaner. A visit to Sant Pau takes you right inside the spirit of Modernisme and the history of one of Europe's oldest hospital institutions.


Malgrat que el projecte inicial plantejava la construcció de 48 edificis, només se'n van construir 27, dels quals l'any 1902 se'n comencen a construir els 12 primers que segueixen una trama diferent a la de l'Eixample. Lluís Domènech i Muntaner crea una planta al voltant de dos eixos, un vertical i un altre horizontal, que conformen una creu, l'emblema de l'antic Hospital de la Santa Creu del barri del Raval de la ciutat. Although Domènech's original scheme comprised a total of 48 buildings, only 27 were actually constructed. In essence, Domènech created a plan articulated by two axes, one vertical and one horizontal, in the form of a cross, the emblem of the old Hospital de la Santa Creu.


Cada edifici estava destinat a una especialització diferent. La il·luminació, la bona ventilación i la decoración de les sales van ver de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau un model hospitalari a copiar per la importància que s'hi donava a l'espai obert i l'assolellament en el tractament dels pacients, a diferència del que passava en la foscor de l'antic hospital situal al bell mig de la vella i fosca ciutat de Barcelona. In drawing up his project, the great architect was inspired by the most modern hospitals in Europe. Embracing the latest thinking on sanitation and hygiene, he designed a hospital organised as a series of separate pavilions, surrounded by gardens and interconnected by a network of underground tunnels.


L'any 1978 va ser declarat Monument Històric Artístic, i l'any 1997 Patrimoni Mundial per la UNESCO. L'any 2009, tota l'activitat sanitària va trasladar-se a un nou edifici situat a la façana nor-est del conjunt per l'increment de la demanda sanitària i el deteriorament estructural i assistèncial dels edificis modernistes. It was declared a Historic Artistic Monument in 1978, and was recognised as a World Heritage Site by UNESCO in 1997. The ever greater demand for hospital treatment and the structural wear and tear on the buildings made it increasingly difficult for the Modernist complex to meet the demands placed on it and maintain the quality of care.


Després de 80 anys d'activitat, els edificis modernistes havien patit diverses modificacions arquitectòniques que havien afectat tant a l'estructura constructiva com als seus elements ornamentals. És per això, que es va haver d'emprendre un llarg procés de rehabilitació per tonar al conjunt de Domènech i Muntaner tot l'esplendor dels seus inicis. During eight decades of healthcare activity, the Art Nouveau pavilions had undergone many architectural modifications, affecting both the building structure and the ornamental elements. A painstakingly thorough restoration has reaffirmed the value of Domènech i Montaner's work and established Sant Pau as a major international centre for knowledge and a new cultural landmark.


La rehabilitació s'ha regit per tres premises fonamentals... La recuperació dels espais originals projectats per l'arquitecte, la transformación dels pavellons en espais funcionals de treball, i l'aplicació de criteris de sostenibilitat i d'estalvi energètic.


S'han recuperat, doncs, les volumetries originals amb l'eliminació d'estructures i construccions que s'havien afegit als edificis. S'han conosolidat els elements estructurals, amb el sanejament de l'esquelet intern de ferro dels pavellons. I s'ha construit una anella perimetral i una xarxa de sales soterrades per encabir la maquinària, mantenint els edificis intactes. The intervention process has been divided into three stages. Recovery of the original volumetries: removal of structures and constructions that had been added to the original buildings. Consolidation of structural elements: refurbishing of the pavilions' internal cast iron skeletons, damaged by the passage of time and the effects of corrosion. Construction of a peripheral ring and a network of underground machine, maintaining the buildings intact.


Les jornades de portes obertes han tingut lloc fins al passat 16 de març. Ara, però, es pot continuar visitant el conjunt modernista a través de visites guiades amb les que es fa un recorregut per l'evolució d'una de les institucions sanitàries més antigües d'Europa (que té els seus origens en l'Hospital de la Santa Creu del segle XV), es coneixen els procesos del seu disseny i construcció, per acabar descobrint els usos que té actualment com a centre de coneixement. The visit takes us on a journey through the evolution of one of the oldest medical institutions in Europe, showing how the Art Nouveau complex was designed and built and explaining its current use as an internationally acclaimed centre for knowledge.


En un dia assoleiat gaudireu més de tota l'esplendor dels seus colors modernistes!

Nauttikaa! Gaudiu_Enjoy!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada