dilluns, 4 de març del 2013

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... bé, dissabte vaig anar a... fer una calçotada.


Què és una calçotada? Molts de vosaltres ja ho sabeu, però, segurament, els nostres lectors de més enllà de les nostres fronteres, encara no!
La calçotada és un àpat lúdico-festiu en què el protagonista és el calçot. És un àpat que es pot fer individualment o en parella, però és molt més divertit fer-ho acompanyat de molta més gent (a poder ser, que la majoria mengi calçots, perquè, com en tot, no a tothom agraden). I si implica una excursioneta, normalment a una masia i, com més a prop de la zona d'influència de Valls (els principals cultivadors de calçots) millor!
Les calçotades s'organitzen, normalment, des de finals de gener a finals de març, segons la temporada del producte.
El primer plat, després d'un bon aperitiu al solet, són els calçots.


Què és el calçot? El calçot és una varietat de ceba tendra... a mig camí d'una ceba tendra i un porro. És més suau que la ceba. S'han de coure al foc viu de la llenya provinent de la poda de la vinya. 


Es presenten en unes teules de fang i embolicats amb paper de diari (no admeteu ni plats, ni imitacions) que en preserven l'escalfor, i s'acompanyen d'una salsa boníssima, la salvitxada (ametlla torrada, tomàquet vermell escalivat, nyora o pebrot banya de cabra, all escalivat, oli d'oliva, vinagre, sal, julivert i opcionalment altres productes tradicionals del camp, de caràcter espessidoraromatitzant o substitutiu, com pa torrat, all cru, avellana torrada, etc), que és molt semblant al romesco.
El procés és molt senzill... però poseu-vos el pitet... perquè això embruta... i molt... 
Agafeu un calçot... no us baralleu, que encara en queden molts a la teula i, generalment, pots repetir de teules més vegades...


...el peleu. Normalment, si estan ben fets, sempre es pelen a la primera...


...el suqueu a la salsa. Quan haguéu acabat amb els calçots, que no us la treguin, que també va molt bé amb la carn!


I cap dins! I un altre... i un altre... i un altre... Tants com vulgueu! Però, recordeu, que són força indigestos (si us passeu) i flatulents! Però, boníssims!
De segon plat us han de portar una bona graellada de carn, amb carxofes i patates a la brasa, mongetes, ... i de postres, crema catalana, músic, ... aigua, cava i vi! 
Tot això, si us animeu, també ho podeu fer a casa... al jardí, és clar. Però, sobretot, que la llenya que utilitzeu sigui de vinya... i si teniu un somier de molles, us anirà millor per a coure'ls i girar-los! 
T'ho passes d'allò més bé tant al restaurant com a casa! El que hi fa més sempre és la companyia!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI! Ja hyvää ruokahalua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada