dilluns, 11 de març del 2013

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... la inauguració de l'exposició sobre el nostre besavi, Vicenç Bou, de la plaça al Paral·lel, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.


Vicenç Bou i Geli (Torroella de MontgríBaix Empordà19 de gener del 1885 - 6 de gener del 1962), fou un compositor, un dels més coneguts, premiats i homenatjats en el món de la sardana, instrumentista de flabioltrombó i violí. La seva música forma part del repertori imprescindible de les cobles per a ballades i aplecs.

imatges de l'exposició Vicenç Bou, de la plaça al Paral·lel
bust d'en Vicenç Bou al Passeig Vicenç Bou de Torroella de Montgrí
Aquesta exposició ressegueix la seva trajectòria musical, i dona una visió actual sobre la trascendència de les seves sardanes que es van ballar, i encara es ballen, arreu de la geografia catalana, d'Europa i de l'Amèrica llatina, i que van arribar, fins i tot, als teatres del millor moment del Paral·lel de Barcelona, els anys 20, quan les seves melodies es van fer populars i van ser escoltades i cantades per molts.


L'exposició mostra com és la música de Vicenç Bou, i busca el per què les seves melodies  eren adoptades ràpidament per tothom. Fins i tot les van cantar les gran cupletistes del moment, Mercè Serós, Pilar Alonso, Pepita Ramos Goyita, o Raquel Meller, que li encarregà diverses cançons.

Fitxer:Raquel Meller en Violetas imperiales.png
src wikipedia

Quatre àmbits recorren la vida musical del Mestre. Introducció i contextualització. Els seus inicis. La creativitat lírica i el talent comunicatiu de la seva música. Vicenç Bou, encara més popular, a partir de la seva arribada al Paral·lel.




Cada un dels àmbits de l’exposició té un punt d’escolta de música de Vicenç Bou. Aquesta punts estaran nodrits sobretot de musica que prové de l’arxiu musical de Fonovilasar, un arxiu que s’encarrega de recuperar gravacions antigues de sardanes i música clàssica catalana.


L’exposició també mostra les gravacions que s’han realitzat exclusivament per aquesta mostra dels rotlles de pianola que es van trobar al Mas Roger de Cabacés (Priorat). Gràcies a la pianola de la Biblioteca de Catalunya (una de les dues que hi ha a Catalunya) s’han enregistrat sis sardanes de Bou. És el primer material musical de Bou que es va comercialitzar. Un gravació única i exquisida que ens transporta a principis del segle XX i ens ensenya com era la música de Bou.

src Biblioteca de Catalunya
L’exposició també compta amb tot un seguit de material cedit per la família Bou al fons del Museu de la Mediterrània on es pot veure des dels mètodes d’estudi de Vicenç Bou fins als originals de sardanes escrites pel mestre tot passant per diversos materials més familiars com la típica boina que lluïa de gran.


A la inauguració es van tocar diverses sardanes d'en Vicenç Bou interpretades per la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, però l'acte va començar amb Pescadors bon catalans ballada per l'Associació Sarsanista Continuïtat.


L'exposició, que es podrà veure al Museu de la Mediterrània fins al 13 de gener de 2014, (organitzada conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Museu Etnològic de Barcelona) moment en que començarà la seva itinerància per Catalunya, fins a arribar a Barcelona, al Museu d'Història de Catalunya, on es sumarà als actes de la Capitalitat de la Sardana.

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada