dijous, 28 de març de 2013

HÈLSINKI

Hyvää päivää kaikille!
Com és la Setmana Santa a Finlàndia? Un llarg cap de setmana de quatre dies. Comença, però, el Diumenge de Rams (palmusunnuntai), continua amb la setmana tranquil·la o de silenci (hiljainen viikko), i després ja ve el dijous Sant (kiirastorstai), divendres Sant (pitkäperjantai), dissabte de Pasqua (pääsiäislauantai) i diumenge de Pasqua (pääsiäissunnuntai).
Però també... Les tradicions finlandeses relatives a la Semana Santa barregen les referències religioses amb d'altres de locals relacionades amb l'arribada de la Primavera.

kuva: pääsiäisnoita, Comma Image
src hel.fi

Una de les tradiciones més coloristes de la Semana Santa té lloc el Diumenge de Rams. Els més menuts, sobretot les nenes, es disfressen de bruixots i de bruixetes de Pasqua. Així com ho fan a Estat Units per Haloween, també van de porta en porta. Porten branques de salze decorades amb plumes de colors i paper crepé com a benediccions per a espantar els mals esperits... a canvi, és clar, de caramels.

src yle
Aquests petits aprenents de bruixa o bruixot reciten, aleshores, les seves benediccions... Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle! La traducció, més o menys, seria aquesta... Jo porto una branca per a un saludable i fresc any per endavant; una branqueta per a tu, una recompensa per a mi!
Aquesta tradició barreja la idea de la palma, element cristià de la Rússia ortodoxa, amb les tradicions dels territoris suecs i de l'oest de Finlàndia on els nens fan mofa de les bruixes que es diu apareixen el dissabte de Pasqua.
La Primavera apareix en aquesta història quan els nens planten llavors d'herba en plats amb terra i plançons de salze en vasos amb aigua tot esperant que germinin i floreixin. Els ous i els conillets de Pasqua també són abundants a Finlàndia, però és una tradició molt més recent.

src Ab asino lanam
El plat principal de la cuina finlandesa de Semana Santa és el xai al forn. Pel que fa a les postres, els més extesos són el mämmi, un puding de color marró fosc elaborat amb malta i farina d'ordi. 


L'altre és el pasha, un altre puding, de color crema fet amb fomatge casolà dolç, ous, nata i d'altres condiments, que es deixa resposar tota la nit per a què cualli en un recipient amb motius religiosos.


La missa del vespre de Dijous Sant és de les més concorregudes del calendari espiritual anual. Moltes esglésies també celebren concerts, com els oratoris de la Passió de Bach. També s'ha anat extenent les representacions de La Passió, i les processons (unes 15000 persones segueixen el Via Crucis fins a la plaça del Senat d'Hèlsinki).En molts pobles de l'oest de Finlàndia s'encenen fogueres per a allunyar els mals esperits durant la nit del Dissabte Sant. 

src this is finland
Nauttikaa! Gaudiu!
Ens tornem a trobar el dimarts, després que hagueu gaudit d'aquestes mini vacances de Setmana Santa. Mengeu molts bunyols... i no us empatxeu amb la Mona!
MOI, MOI! Ja hyvää pääsiäistä!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada