dimecres, 10 d’abril del 2013

HÈLSINKI

Hyvää iltaa kaikille!
Amb aquesta tarda tan maca de primavera (fresca) que fa a Hèlsinki, de ben segur que molts finlandesos ja deuen estar preparant i netejant els seus mölkky per a sortir a jugar, tot just quan la temperatura exterior pugi encara una mica més! 


El mölkky és un joc d'origen finlandès que es juga a l'exterior amb peces cilíndriques de fusta. Sembla ser que és hereu d'un antic joc tradicional originari de la regió de carèlia, kyykkä. A mölkky si pot jugar de manera individual, o per equips amb multitud de jugadors. Vindria a ser com una mena de joc de bitlles.

kyykkä
Les peces del joc són dotze bitlles, normalment de fusta, enumerades de l'1 al 12, amb forma cilíndrica, de base plana i punta en 45º. També, un pal, mölkky, més gran i també de forma cilíndrica, tallat a 90º per ambdues puntes.

src tuoterengas
Les bitllets es situen entre 3 i 4 metres de la zona de llançament del mölkky


La puntuació varia en funció del número de bitlles que es tombin, d'acord amb el valor de cada una de les bitlles tirades. Les bitlles tombades es col·loquen novament de peu en el mateix lloc on han anat a parar després de la tirada anterior. D'aquesta manera, amb cada jugada, es van allunyant de la posició del tirador. 


El primer jugador que aconsegueix 50 punts, guanya el joc. Si un dels jugadors no aconsegueix cap punt durant tres llançaments, és eliminat. I si un jugador aconsegueix més de 50 punts en la darrera tirada, en perd 25. És, per tant, un joc que requereix habilitat,  sort i... molta diversió!  
Però... millor que en veieu una demostració... 



Cada d'any s'organitza un Campionat del Món a la ciutat finlandesa de Lahti, situada a 100km al nord d'Hèlsinki. A Espanya, poc a poc, s'hi anat introduint a través dels jocs de taula, i exteix el Campeonato Nacional de Mölkky de Laguna de Duero.
Tot s'ha de dir que nosaltres no hi hem jugat mai ...encara!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

2 comentaris: