dimecres, 22 d’abril de 2015

HELSINKI

Hyvää keskiviikkoa (wednesday_dimecres) kaikille!
Which are the iconic Finnish foods of all time? _Quins són els aliments més emblemàtics de Finlàndia?

KARJALANPIIRAKKA. These pastries originated in the eastern province of Karelia. The crust was traditionally made with rye flour and filled with potatoes, rice or carrots. _Aquests pastissets són originaris de la província oriental de Karelia. Tradicionalment són de farina de sègol i estan plens de patata, arròs o pastanagues. ¡Són particularment deliciosos amb mantega i ou al damunt!

KALAKUKKO. Similar to karjalanpiirakka, but bigger in size and made with fish. They are most commonly filled with muikku. _Similars als Karjalanpiirakka, però més grans i gets amb peix. Els més habituals són els de muikku.

GRILLIMAKKARA. Big, fat sausages made for grilling are eaten with mustard and washed down with beer. Finns love them. Eating this snack food at the summer cottage but also during winter around a campfire. _Aquestes grans butifarres per a coure es mengen amb mostassa i cervesa. Es mengen cada estiu a la mökki o a l'hivern al voltant del foc.

RUISLEIPÄ. Rye bread, made from sour dough. There are many varieties but the most popular and widely available is reikäleipa, meaning “bread with a hole”. It is dense and flat and and very heavy. They are eaten at breakfast with butter, cheese and other spreads, with soups at lunch or as an evening snack. _El pan de sègol, o Ruisleipä, està fet de massa agra, un element bàsic de la dieta finlandesa. Hi ha moltes varietats, però la més popular i àmpliament disponible és el reikäleipa, que significa pa amb un forat. És dens, pla i molt pesat. Es mengen per esmorzar amb mantega, formatge i d'altres productes per a untar, amb sopes, per dinar, o com a piscolabis a la nit.

KORVAPUUSTI. Korvapuusti translates into “slapped ears” in English but they are essentially cinnamon buns. Usually eaten with a cup of coffee (Finns consume more coffee and perhaps more cinnamon buns than any other European nation). _Korvapuusti siginifica orelless bufetejades, però són essencialment pastissets de canyella. En general, es mengen amb una tassa de cafè (els Finlandesos consumeixen més cafè i tal vegada més pastes de canyella que qualsevol altre país europeu).

MUSTIKKAPIIRAKKA. Although all Finnish berries can be made into delicious pies, the blueberry pie served with fresh milk is the one known and adored by all. _Amb totes les baies Finlandeses es poden fer deliciosos pastissos. El pastís de nabius amb crema de llet és la versió més coneguda i adorada per tots.

SILLI JA UUDET PERUNAT. New potatoes with herring (silli). New potatoes with fresh lake fish and chantarelle sauce. New potatoes with fish roe (mäti). New potatoes with just a knob of butter, some dill and a little salt. The Finns can talk about new potatoes for a long time. They start to appear around midsummer and their harvest makes the local papers each year. _Patates amb arengada (silli). Patates amb peix fresc del llac i salsa de bolets. Patates amb ous de peix (mäti). Patates amb només una mica de mantega, una mica d'anet i una mica de sal. Els Finlandesos poden parlar de patates durant molta estona. Comencen a aparèixer a mitjans d'estiu (per Sant Joan) i la seva collita apareix en els diaris locals cada any.

RAPU. These small fresh water lobsters are considered a gourmet treat and they are not cheap. Elegant and elaborate parties are thrown in honour of the Crayfish season which runs typically between July 21st and early fall. _Aquestes petites llagostes d'aigua dolça es consideren una delícia gourmet i no són barates. Es preparen elegants i elaborades pastes en honor de la temporada del cranc de riu que normalment va del 21 de juliol a principis de tardor.

PORONKÄRISTYS. Reindeer are found in Finland’s northern province of Lapland and their meat is one of the healthiest foods you can put on your plate according to recent studies. It is high in B-12, omega-3, omega-6 and lean. Served with mashed potatoes, this dish is eaten throughout the country, in all seasons. _Els rens es troben al nord de la província de Lapònia, a Finlàndia, i la seva carn és un dels aliments més saludables que existeixen, segons estudis recents. Té un alt contingut en B-12, omega-3, omega-6 i magra. Servit amb puré de patates, aquest plat es menja a tot el país, en totes les estacions.

LEIPÄJUUSTO. Known in English as “Finnish Squeaky Cheese” and also called 'Juustoleipä' or 'cheese bread', this mild cheese is most often made from cow’s milk but can also be made from reindeer or goat’s milk. The milk is first curdled and then fried or baked in a pie tin and cut in wedges. _Conegut en català com formatge cridaner finlandès o Juustoleipä, pa de formatge, aquest formatge suau es prepara habitualment amb llet de vaca, però també es pot fer amb llet de ren o de cabra. La llet es qualla primer i després es fregeix o es fica al forn en un motlle per a pastissos i es talla en trossos.

SALMIAKKI. Salty liquorice. _Regalèssia salada.



And, of course, chocolate... Finnish chocolate doesn't have anything to envy others european chocolates! _I, per descomptat, la xocolata. La xocolata finlandesa no té res a envejar a les altres xocolates europees!

Nauttikaa! Enjoy_Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada