dijous, 19 de juliol del 2012

A CASA NOSTRA hi ha...

L'objecte d'aquesta setmana és la famosa màquina d'escriure Valentine, d'Olivetti.



La màquina d'escriure VALENTINE, de la casa italiana Olivetti, va aparèixer al mercat cap a l'any 1969, i va ser dissenyada per l'arquitecte i dissenyador italià Ettore Sottsass, i el dissenyador Perry King. Des de ja fa uns anys, s'ha convertit en una fita en el món del disseny i, concretament, del disseny industrial.


Ettore Sottsass (14 de setembre de 1917, Innsbruck - 30 de desembre de 2007, Milà), arquitecte i dissenyador italià de la segona meitat del segle XX, va fundar el Grup de disseny Grup Memphis a principis dels '80s. Després d'acabar la carrera a la Universitat Politècnica de Torí, i de passar tres anys allistat a l'exèrcit, va fundar la seva pròpia oficina a Milà, anomenada L'Estudi.
Sottsass va treballar per a Olivetti durant uns vint anys, i ho va fer com a consultor de disseny. Durant aquest període, l'any 1969, és quan va dissenyar la Valentine (El MoMa de Nova York encara exposa la Valentine després que l'any 1952 presentés l'exposició Olivetti: Design in Industry).
La seva feina com a arquitecte també ha estat sempre reconeguda, com en el cas de l'aeroport de Milano Malpensa.
Va morir l'any 2007 a causa d'una insuficiència cardíaca deguda a una grip.

src nytimes

La casa Olivetti va nèixer com a fàbrica de màquines d'escriure l'any 1908 a Ivrea, Turí, i la va fundar Camillo Olivetti, però va ser el seu fill Adriano qui va desenvolupar realment el negoci. Olivetti va produir la primera computadora electrònica italiana l'any 1959 (el disseny industrial va ser del mateix Ettore Sottsass). 
Olivetti sempre ha estat famosa per l'importància que ha donat al disseny en els seus productes. Per exemple, les seves fàbriques eren dissenyades i construides per arquitectes de renom com Le CorbusierLouis KahnGae AulentiEgon EiermannFigini-PolliniIgnazio GardellaBBPR, entre d'altres.
L'any 1969 neix la màquina d'escriure portàtil Valentine.

src arkivperu
Amb la Valentine, Ettore Sottsass volia trencar amb tot allò que considerava vell i obsolet en la manera de treballar a l'oficina. La Valentine permetia una manera de treballar més flexible, ja que era lleugera... i portàtil. La Valentine s'ha dissenyat per a qualsevol ambient, menys el de l'oficina, Ettore Sottsass. A més, va ser dissenyada amb un bibrant color vermell que la diferenciava dels models més habituals.



Però potser el preu... potser la seva tecnologia simple... potser el seu agoserat disseny... van fer que el seu èxit entre el públic general decaigués ràpidament, i l'any 2001 es va deixar de produir. De totes maneres, per sempre més ja ha quedat com un dels clàssics del disseny, venerat per entesos i col·leccionistes!
Com nosaltres? Je, je! Per això la tenim!
Era de la meva mare i, després de molts anys d'estar, i haver-se utilitzat molt (els ordinadors personals encara no existien), a la casa de la ciutat dels meus pares, ara la tenim nosaltres a la nostra casa de la muntanya... com a homenatge a l'escriptura mecànica!

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada