divendres, 13 de juliol del 2012

HÈLSINKI

Hyvää päivää!
La sauna (II)


sauna 
[del finès sauna, íd.]
 
f Bany de vapor a molta temperatura (60°-80°), propi dels pobles escandinaus, que hom practica comunitàriament dins una cambra (o cabanya) de fusta de bedoll (apta per a l'absorció i la transsudació del vapor), en un ambient caldejat per una estufa.


Establiment on hom practica la sauna.


Habitació equipada per a la pràctica de la sauna. 


Depenent del grau d'humitat, la sauna pot ser humida o seca. En la sauna humida la temperatura no supera els 70º i la humitat relativa és molt alta. Aquesta és més coneguda com a bany turc. D'altra banda, la sauna seca, amb temperatures que ja arriben fins als 80º i 90º, però que la humitat relativa no supera els 20%, és la sauna finlandesa o, simplement, sauna.
La sauna finlandesa és la que es practica habitualment a Escandinàvia (vosaltres em podreu dir si Finlàndia és un país escandinau o no... perquè em sembla que no se'n consideren). La temperatura pot arribar fins als 100º i estar completament despullat és natural i gairebé obligatori. El revestiment interior normalment és de la fusta dels seus impressionants boscos, i es calenten, habitualment, amb llenya.
La sauna finlandesa té una funció primordialment higiènica per a la pell, al mateix nivell que el sabó, ja que la transpiració que es produeix obre tant els porus que permet eliminar el sèu, les toxines i les bactèries.
El ritus de la sauna finlandesa combina la transpiració i els cops de vapor, que es produeix tirant aigua sobre pedres calentes. Aquest vapor té el seu propi nom en finès. Löyly. I les branques de bedoll que es fan servir per flagelar-se en el moment de màxima sudoració, vihta.
Per als finlandesos, la sauna és un lloc completament sagrat, i nomalment es construïa als patis de les cases. També prop dels llacs (l'altre element sagrat dins de la cultura finlandesa).

via iltalehti.fi
Com us deia ahir, la sauna no només purifica el cos, sinó també l'ànima. Fins a la 2GM, a la sauna s'hi donava llum, i també s'hi vetllava el mort abans d'enterrar-lo. Tant a la sauna com a l'església, es necessita recolliment. Aquesta és la màxima principal del ritus finès de la sauna. La tranquil·litat.

via e-Fotografija
Els elements d'una sauna són la cabina, l'estufa, i els que serveixen per a la refrigeració del cos, preferiblement un altre element que ja hem dit que també són sagrats, els llacs i els rius de Finlàndia. 
I els passos a seguir per a entrar a una sauna són diversos:
- Dutxar-se amb aigua i sabó; i, després, segons les escoles, entrar-hi amb la pell molla, o seca.
- Asseure's o estirar-se (sembla ser que aquesta posició permet millor igualar la temperatura de tot el cos) sobre una tovallola. I fer-ho en el banc intermig o superior.
- Estar-se a la sauna de 10 a 25 minuts, fins que el cos noti un cert aclaparament per la sudoració continuada (aquest és el punt de màxim benefici).
- L'augment de l'humitat tirant aigua a les pedres calentes, ha de produir un cop de vapor, ja que l'humitat continuada impediex la correcta transpiració de la pell. S'ha de respirar per la boca i relaxadament. Abans de sortir, és millor esperar un parell de minuts assegut i, aleshores, aixecar-se suament.
- L'ús de la vihta ajuda a la transpiració.
- Refrigerar el cos mitjançant dutxes d'aigua freda, començant pels peus i anar pujant fins al centre del cos, fa que la sang recirculi pel cos. Després d'això, és millor relaxar-se encara uns 10 o 15 minuts més.
Tot aquest procés es pot repetir fins a dues o tres vegades. Una vegada s'hagi acabat de transpirar, aleshores és quan un pot vestir-se i beure alguna cosa refrescant pausadament. S'ha d'evitar la creença que és bó entrar a la sauna després de fer esport. És millor esperar ben bé una mitja hora, perquè a la sauna s'hi ha d'entrar relaxat. La sauna seca tampoc serveix per a prerdre pes, per això, més temps de sudoració, no aprima (aquest pes perdut es recupera en un parell o tres d'hores).

via e-Fotografija
Nauttikaa!

Hyvää viikonloppua kaikille!
Bon cap de setmana a tots!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada