dimecres, 13 de febrer del 2013

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... veure l'inici de les celebracions de la Festa Major d'Hivern de Barcelona... Laia2013... en honor a l'antiga patrona de la ciutat Santa Eulàlia... i que duraran fins al dilluns 18 de febrer.


La història de Santa Eulàlia és molt trista...
Corria el segle IV, quan l'emperador romà Dioclecià va ordenar perseguir tots els cristians que hi havia a l'Imperi. A Barcelona, molts es van amagar i altres van fugir. Explica la llegenda que, en un mas de Sarrià, vivia una joveneta de 13 anys que es deia Eulàlia. En assebentar-se d'aquella situació, la petita Eulàlia es presentà a Barcelona davant del cònsol Dacià per a rebel·lar-se contra aquells actes tan injustos.
Malgrat que va ser empresonada i castigada per tal atreviment, l'Eulàlia no es va deixar vèncer i va lluitar pels seis ideals, que finalment la van portar a la mort.


D'acord amb la tradició, la noia va patir tretze turments, tants com anys tenia. Fou assotada, se li va estripar la carn amb garfis, li'n posaren els peus sobre brases roents, li tallaren els pits, li fregaren les nafres amb pedra tosca, li aplicaren oli bullent a les ferides, la van ruixar amb plom fos i la van llançar a una bassa de calç. A més, fou ficada en una bóta plena de vidres que van fer rodolar, va ésser cremada a una foguera, tancada amb puces perquè la piquessin i, finalment, crucificada. Les 13 oques que hi ha al claustre de la Catedral de Barcelona representen aquests tretze turments.
És la patrona de la ciutat de Barcelona (la Mare de Déu de la Mercè, tot i que és celebrada també com a patrona, és, estrictament, patrona de la diòcesi de Barcelona).

...l'escut de la ciutat al Saló de la Reina Regent...
Sardanes a la plaça Sant Jaume i portes obertes a l'Ajuntament de Barcelona...


...el Saló de Cent...
...el despatx de l'alcalde...
...pintures d'en Sert...
...i desfilada de Laies des de l'església del Pi fins a la plaça Sant Jaume, van ser els actes que vam anar a veure ahir. L'any 1998 l'artesà Xavier Jansana fa renéixer la Laia, una gegantona que dóna vida a la valenta noieta, dedicada a tots els nens i nenes de la ciutat.

...les gegantes Laies...

A destacar, també, el Festival LlumBCN que, enguany, celebra la segona edició.

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada