dilluns, 25 de febrer del 2013

HÈLSINKI

Hyvää päivää kaikille!
No feu molt cas a la previsió d'avui d'Hèlsinki del blog perquè mireu... aquest matí...


...i ara...


...un dia... radiant! I, a més, s'allarga ja bastant el dia!

Mireu aquesta mökki a Finlàndia... és una preciositat!

© Kuvio    src archdaily    via remodelista
Construida per l'arquitecte finès Ville Hara i, tot i semblar molt actual, s'ha fet de la manera més tradicional possible... amb els senses més habituals en la definició de mökki. És una experiència ascètica, diu Hara.

© Kuvio    src archdaily    via remodelista

Té planta de creu. Això permet diverses vistes del bosc i el llac des de tot arreu. Una de les coses que sí té... completament necessària per a un finlandès... és la sauna (sempre en una edificació a part), que produeix el nivell just de löyly, el vapor específic que es despren en tirar aigua sobre roques calentes a la sauna, diu Hara.

© Kuvio    src archdaily    via remodelista

Millor no traduir mökki, però vindria  a voler dir cabana. És un habitacle, més o menys gran, tot i que més aviat petit, tradicionalment fet de fusta, i tradicionalment sense aigua corrent, sense calefacció i sense electricitat... i, tot sovint, sense lavabo a l'interior. Especialment pensada per a passar-hi l'estiu (kesämökki) i, generalment, construida al costat d'un llac i lluny de la civilització. Hi ha un verb i tot, creat especialment per a la ocasió, i que vol dir anar a la mökki... mökkeillä!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI! Ja hyvää ruokahaluaa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada