dimarts, 30 d’octubre del 2012

HÈLSINKI

Hyvää (harmaata) päivää!
Harmaa és el color gris.
El diumenge dia 28 d'octubre (28. lokakuuta) es van celebrar eleccions municipals a Finlàndia... i sembla ser que el moviment antieuropeista (i, en certa manera, racista) i crítics amb el moviment global, representat bàsicament pels que s'anomenen a si mateixos veritables finlandesos, Perussuomalaiset, va agafant, mica en mica, ja des de les últimes eleccions generals, cada vegada més presència a la societat. Però, per sort, encara són pocs i, a més, no han obtingut els resultats que les enquestes els auguraven.

src tulospalevlu HS.fi
Els persussuomalaiset són un partit populista i nacionalista, fundat l'any 1995. Ben aviat,  però, després de les eleccions al parlament de 2011, es van convertir en la tercera força més votada (19,1%).
La seva ideologia navega entre les polítiques econòmiques més aviat d'esquerres i uns valors socials conservadors, l'autoritarisme socio-cultural i el nacionalisme ètnic. Les seves tendències podrien situar-se cap a la part més d'esquerres dels partits de dretes, tot i que ells mateixos es col·loquen al centre. Així doncs, tot i que han acullit a gent d'esquerres entre les seves files, les seves polítiques són més ben acollides pels de dretes.

Els resultats de les elecciones municipals a la capital, Hèlsinki, amb una participació del 57,2%, van ser aquests, segons fons del Oikeusministeriö (Ministeri de Justícia).
- Kansallinen Kokoomus (coalició nacional), el 26,9% dels vots, amb una disminució del 0,4% respecte l'any 2011.
- Vihreä liito (coalició dels verds), el 22,3% dels vots, amb un augment del 5,7%.
- Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (partit socialdemòcrata), el 16,9%, amb una pèrdua del 0,7%.
- Vasemmistoliitto (coalició d'esquerres), el 10,2%, amb una pèrdua del 0,3%.
No trobem els Perussuomalaiset fins al quart lloc, amb el 9,4%, una disminució del 3,6%. I, de seguida, altres partits minoritaris.

Per barris, a Vallila, el barri on vam estar residint aquest estiu, els partits més votats van ser Vihreä liito (al voltant del 35%), Vasemmistoliitto (al voltant del 20%) i, en tercer i quart lloc, Kansallinen Kokoomus (al voltant del 12%) i Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (al voltant del 10%).

Que cadascú en tregui les conclusions que cregui pertinents arrel de la situació que vivim a Europa, i al Món en general.

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada