dimecres, 21 de novembre del 2012

A CASA NOSTRA hi ha...

Hyvää päivää kaikille!
A casa nostra hi han arribat alguns objectes nous... i un és aquest.
L'objecte d'aquesta setmana és un gibrell, probablement, de principis del segle passat.


El gibrell és de ceràmica vidriada, de colors entre verds i grocs.
Era molt utilitzat a les cases ja des de temps antics, i el fet que se n'hagin trobat de molt decorats del segle16 el converteix en una de les peces de ceràmica més usades fins al segle20, tot i que, progressivament la seva presència s'hagués anat concentrant en els entorns més rurals.


Aquesta és l'entrada per a gibrell (o llebrill, segons el dialecte) a l'Enciclopèdia Catalana.

[lebrillo (castellà), basin (anglès)]
Vas rodó de terrissa, de metall, de plàstic, etc, de poca alçària i més ample de la boca que de la base, emprat per a rentar-hi plats i per a altres usos diversos.
Entre aquests altres usos que esmenta el text, hi hauria els culinaris (fins i tot emprat en la matança per a recollir la sang), decoratius, o d'higiene personal i domèstica.
Era de la meva besàvia, que era de Banyoles, i ara el tenim a la nostra casa de la muntanya, després d'haver passat per casa del meu pare. D'això se'n diu... ben bé... peça d'herència familiar!


El seu ús actual... a principis del segle21... el decoratiu! I... no voldria cridar el mal temps... però és fantàstic perquè està d'una peça sencera... el vidriat pràcticament no està picat... no té esquerdes... ni pegats! I té una bona mida, i de pes considerable!

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada