dimecres, 28 de novembre del 2012

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... la 18ena edició del Premis Butaca de teatre de Catalunya.


Els Premis Butaca de Teatre de Catalunya van néixer l'any 1995, i es tracta d'uns premis escollits exclusivament pels espectadors, i així crear uns premis de teatre de votació popular i apostar per un guardó especialment sincer, lliure de qualsevol manipulació i deslligats d'empreses i organitzacions vinculades professionalment al món de l'espectacle. Un guardó imparcial i directe que, a través del valor que li orotga el guanyador, legitima el criteri del públic. Aquest és el seu manifest.


L'edició d'enguany es va cel·lebrar al Mercat de les Flor de Barcelona. I tot i que el seu pressupost s'ha reduit en un 80% degut a la retirada d'algunes de les subvencions que rebien, la posada en escena de la gala va ser senzilla i austera, però molt elegant. Sembla que l'enginy, en situacions díficils, treballa molt i sap treure productes, potser, de millor qualitat i tot.


Com deien en una cançó que van cantar al final, més o menys així... hi ha gent que no té ni un duro, però encara vol dur un vestit elegant... però no sap que, i això ja ho dic jo, que amb uns texans, sabates netes, potser un jersei de coll alt i una americana, vas la mar de bé, també! Hem de canviar moltes actituts, ja que el barroquisme social al que estem acostumats els països del sud d'Europa, els que patim la crisi més forta, només ens ha dut allà on som. Hem d'anar posant més els ulls cap a les maneres més austeres, i elegants, dels països del nord... els de més al nord de tot... els escandinaus. Ells ho han sabut fer sempre bé! Sense estirar més el braç que la màniga, no s'han estat de res, ni han rebutjat a la qualitat i el benestar!


Continuant amb la gala d'ahir a la nit... el Premis Butaca sempre posen el toc irònic i sincer amb els seus comentaris críticament simpàtics sobre l'estat i la salut actual del sector... potser cada any més crítics i tot...! I això que hi havia en Tries i en Mascarell... però ja és el que necessiten sentir... per això cobren tant i són qui són! Els professionals del teatre van ser molt crítics amb la pujada al 21% de l'IVA, ja que havien començat a notar la devallada d'espectadors.

nominats als Premis Butaca de Cataluna 2012
Incendis, d'Oriol Broggi, i La Vampira del Raval, de Jaume Villanueva, van ser les obres més nominades d'aquesta edició, amb set la primera i sis la segona, i també van ser les obres més guardonades a la gala d'ahir a la nit, cinc guardons per a la primera i quatre de relacionats amb el gèner musical per a la segona. La Butaca al millor actor va ser per a Pere Arquillué, Cyrano de Bergerac, i a la millor actriu, per a Clara Segura, Incendis. Boris Ruiz, Els jugadors, i Rosa Boladeras La nostra classe, van ser guardonats amb els premis a millor actor i actriu de repartiment respectivament.

Ja ho va dir Pere Arquillué en agrair el seu guardó... visca Catalunya... i visca el Teatre!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada