dilluns, 24 de desembre del 2012

BON NADAL!

Päivää!
Finalment hem arribat a 24 de desembre... tot i que semblava que el món havia d'acabar el dia 21! Quin blufff! Sigui com sigui, avui obrirem l'última finestreta del calendari d'advent! És Jouluaatto... la nit de Nadal!



També és avui el dia en què el Pare Noel recorre totes les llars del planeta per repartir il·lusió, amb permís del Tió. El Pare Noel, o Joulupukki en finès, a Finlàndia, reparteix els regals avui mateix, durant el sopar de Nadal... ja que viu allà (és dels pocs països del món on els nens el poden veure en acció)! Quan arriba a una casa pregunta si hi viu algun nen... i quan aquests responen que sí... treu els seus regals d'una gran panera! Els nens li canten i li ballen, i ell s'asseu una estona a descansar i a explicar les peripècies del seu viatge des de Korvatunturi (Lapònia) a tot arreu! 

src santatelevision
Però... sabeu a què es refereix, realment, la paraula joulupukki? Joulu vol dir Nadal, però Pukki vol dir boc (macho cabrío)... un animal que, antigament, representava la fertilitat, la nova vida... el nou any i la prosperitat. 

File:Julbocken 1912.jpg

Hi ha una altra versió, més fosca, basada en llegendes paganes, que parla de la figura de la Cabra de Nadal, una horrible ésser vestit amb pells i banyes, que espantava els nens i els exigia regals. Per això, aquests pobles celebraven aquestes festes per a protegir-se d'aquests esperits malignes. Si podeu veure la pel·lícula finlandesa Rare Exports... veureu d'on ve aquesta imatge tan cruel. 

src nordicfantasy
Van ser els programes de ràdio que, a partir de 1927, van dur a terme tota una tasca de reforma de la seva imatge, per a donar a Santa Claus la imatge que actualment coneixem, amb el seu vestit vermell, el trineu i el seu taller a Korvatunturi.

src theunionjag
Nosaltres, des del blog, també volem desitjar-vos unes Bones Festes, amb aquesta felicitació que hem dissenyat especialment per a la ocasió!

"…desitgem que surti una mica de verd enmig de tant gris…"
Bon Nadal a tots!
MOI, MOI ja Hyvää Jouluaa kaikille!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada