dijous, 27 de desembre del 2012

barcelona-hèlsinki-barcelona

Hyvää päivää kaikille!

Bufff! Quina afartament aquests dies... oi? Però no cal que ens queixem tant... que, de fet, ho fem amb molt de plaer... mengem aperitius i entrants, i escudelles saboroses i boníssimes plenes de carn d'olla i verdures i llegums, capons farcits, canelons, molts turrons, polvorons i neules... bebem a dojo vins, caves, digestius, molta aigua... aigua amb gas que va bé per a fer el rotet... Això sí, també una mica de pinya, taronja o mandarina per a ajudar el cos a cremar una mica de greixos.

src m'agrada cuinar
src rac1
src uclacat
...els tous d'atmetlla (el de 'xixona', per entendre'ns) és el meu preferit...
src tripify   via lablascovegmenu

Però... i a Finlàndia? Quins són els àpats d'aquests dies de Nadal a Finlàndia?


Un dels plats més tradicionals dels àpats de Nadal (Joulupöytä o bufet de Nadal) (recordem que, és a la nit del 24 de desembre quan es duu a terme la celebració principal d'aquestes festes) arreu dels paísos nòrdics és el Joulukinkku (el pernil de Nadal), que se serveix sencer a taula acompanyat de patates. Darrerament, importat directament del Dia d'Acció de Gràcies dels Estats Units (Yhdisvallot, en finès), el paó també ha arribat a les taules fineses.

src suomiliiga
El Rosolli, un plat típic del sud-oest de Finlàndia. Es tracta d'una barreja de productes que, incialment, eren patates, ceba picada i arengades, on, posteriorment, s'hi va afegir remolatxa, pastanagues, cogombres, pomes, sal i pebre blanc.

src syömisen iloa

Pa de Nadal, o Joululeipä.
Cervesa de Nadal, o Jouluolut.
L'altra beguda estrella de les festes és el glöggi. Bàsicament és vi negre calent i espècies. Es bull i s'hi afgeix qualssevol espècies que us agradin. És perfecte per a les llargues nits d'hivern. Durà més o menys alcohol depenent de la cocció.

piparkakku and glöggi
src finnishchronicles


Salmó marinat, o Graavilohi.
src pienijoulu
Plates de verdures al forn, per exemple, de naps, patates, pastanagues, o Joululaatikot.

src saairoinen
Els postres de Nadal, o Joulun Jälkiruoat. Els postres dolços van a aparèixer al bufet de Nadal bastant tard en el temps. Riisipuuron, com el nostre arròs amb llet, va ser, durant molt de temps, una exquisitesa a la taula de Nadal a Finlàndia. Actualment s'hi amaguen també ametlles, perquè, qui les trobi, tingui sort (tradició similar a la del nostre Tortell de Reis).

src oh! my cake
Quan els productes d'importació van baixar de preu, panses, prunes, macedònies van aparèixer, també, a les taules de Nadal a Finlàndia.
El piparkakku és una galeta de gingebre que es fa amb moltes formes.

src days with kristine
Més o menys tot això... i segurament que més... és el que hi ha a les taules de Nadal de Finlàndia. Bufff! Ja torno a estar tip!



MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada