divendres, 21 de desembre del 2012

HÈLSINKI

Hyvää perjantaita kaikille!
Avui torna a ser divendres... però no és un divendres qualsevol.
D'una banda... avui és el solstici d'hivern (Talvipäivänseisaus), és a dir, el dia amb menys hores de llum perquè el sol surt molt tard i es pon molt d'hora. Enguany serà a les 11h 11min.


D'altra banda... se suposa que, segons els maies, d'una manera o altra, avui ha de ser la fi del món. Cap a quina hora? No és deu saber del cert. Serà l'hora dels Estats Units? A les pel·lícules sempre són els salvadors del món quan es tracta d'aquest tipus d'assumptes. Si és així, serà l'hora de la Costa Est, o l'hora de la Costa Oest?



Però... sigui com sigui, avui, com anàvem dient, és divendres. I els divendres, normalment, intentem anar de viatge. I, per variar, tornarem a Finlàndia, sobretot perquè s'apropen... de fet, ja tenim aquí... les festes de Nadal (Joulu). I alguna cosa n'hem de dir de les festes de Nadal a Finlàndia.
src kauppalehti
Finnguide, la guia per a estrangers a Finlàndia, ens diu això... 

Tradicionalment, el dia de la vigília de Nadal (Jouluaatto), el bullici i el tràfec previ a les festes s'acaba. La sauna de Nadal ja s'ha encés, s'ha comprat l'arbre de Nadal (joulukuusi) i s'ha decorat (tradicionalement, amb fileres de banderes de diversos països, símbol de l'amistat entre els pobles; i els himmeli, mòbils de formes geomètriques que es fan amb bastonets de palla buits, tot i que avui, la decoració ja és pràcticament igual arreu del món, però amb el seu toc elegant i nòrdic). Ja s'està preparant un suculent àpat, i es reparteixen regals, i se'n reben. Al voltant de les espelmes finlandeses de Nadal tot és agradable i l'ambient s'omple de tranquil·litat.

src lumiukon joulu
És el dia que tots els nens han estat esperant. Han anat obrint els seus calendaris d'advent cada dia, contant els dies que faltaven perquè arribés el moment de rebre el Pare Noel (Joulupukki). També és el dia per a la lectura de Declaració Nacional de Pau a Turku, que fa l'alcalde de la ciutat al migdia, des de l'Edat Mitjana.

src YLE
Famílies, avis i parents es reuneixen per a passar els seus Nadals amb alegria i amb il·lusió, i cantant nadales (joululaulut). Els amics propers i familiars que han mort són recordats visitant els cementiris per a col·locar espelmes i garlandes a les tombes (tradició que es va iniciar sobretot a partir de la Guerra d'Hivern). Què bonics són els cementiris per Nadal, quan milers d'espelmes brillen en la foscor. Misses de Nadal se celebren arreu del país, a les que hi assisteixen moltes persones.

src enyama
El dia després de Nadal (el 25 que és Nadal, Joulupäivä, s'ha anat a l'església i s'ha cel·lebrat de manera molt tranquil·la i relaxada amb la família, ja que allà no és el dia fort de les festes), Sant Esteve (Tapaninpäivä), el primer màrtir de la cristiandat (va ser lapidat poc després de la crucifixió de Crist), a Finlàndia, tradicionalment, les famílies visiten els amics, i fan molt esport a l'aire lliure, com patinar sobre gel, esquiar (hi ha pistes d'esquí arreu del país, i molt aprop de les principals ciutats), baixar en trineu, ... Fins i tot, antigament, era molt tradicional passejar amb trineu tirat per cavalls (Tapaninajelu)
src lumiukon mietteitä
El 28 de desembre és, també, el Dia dels Sants Innocents (Viattomien lasten päivä), quan recordem l'infanticidi del Rei Herodes a Betlem intentant matar l'infant Jesús, i la fugida a Egipte de Josep i Maria.

En els propers dies us explicarem alguna cosa més d'aquests dies d'intens tràfec que s'acosten! Llàstima que aquí no siguem massa usuaris de saunes reconfortants!

src mtv3

MOI, MOI, ja ihanaa viikonloppua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada