dimecres, 18 de setembre del 2013

AHIR vaig anar...

AHIR vaig anar a... fer un viatge al passat, a les restes arqueològiques de la Barcelona del 1714 al Born Centre Cultural de Barcelona.

src Born Centre Cultural
El Born Centre Cultural is a unique and exceptional place that brings together three centuries of our history. Below the cast-iron structure of the iconic 19th century marketplace lies the Barcelona of 1700, the prosperous city that suffered the siege of 1714 and that put up an epic and heroic resistance before Catalonia's national liberties were eventually lost, yet to be restored three centuries later.


L'Antic Mercat del Born es va inaugurar l'any 1876, essent el primer edifici de l'arquitectura del ferro de Barcelona, com a mercat minorista per al barri de la Ribera. L'any 1921, però, es converteix en mercat central de fruita i verdura, descarregant de feina el mercat de la Boqueria, gràcies a la seva ubicació prop del port i de les estacions de tren de França i del Nord. La inauguració de Mercabarna el 1971 i el trasllat de totes les parades majoristes de la ciutat, va fer que tanques les portes i comences un període d'abandonament, fins que l'any 1996 van començar les converses perquè acollís la Biblioteca Provincial. A cathedral of steel and glass that became a symbol of the Ribera and a model that opened the era of iron markets in the city.


Les obres d'acondicionament de l'espai van revelar una ciutat adormida, aterroritzada i malmesa. Apareixen les imponents restes arqueològiques d'una part de la ciutat que, durant el setge de 1714, va quedar pràcticament derruida. El projecte inicial va haver d'aturar-se, i reconsiderar un nou debat sobre la rellevància històrica del descobriment. L'any 2002 s'acorda conservar els vestigis de la Barcelona destapada del 1714 i fer-los cohabitar amb la Biblioteca. Però l'aparent incompatibilitat d'ambdós projectes fa que, definitivament, l'espai sigui destinat a la seva musealització.


Avui, el Born Centre Cultural és un record de la resistència del poble català, 300 anys després de la desfeta d'un poble i d'una ciutat que, sobretot en aquest indret, va patir l'assetjament i la  devastació d'allò que Catalunya havia estat fins aleshores.


El jaciment del Born és un espai arqueològic de gran importància a nivell europeu per les seves grans dimensions (8000 m2) i el seu òptim estat de conservació, que permet fer un retrat acurat, gràcies a la documentació notarial de l'època, de la Barcelona dels segles 16 a 18, i de la vida quotidiana de la ciutat del 1700 gràcies a la gran quantitat d'objectes trobats durant les excavacions. The archaeological site of the Born it's the most impressive urban site in Europe for its size (8000 m2) and its optimal condition, which allows an accurate portrait, thanks to the notarial documents of the time, of Barcelona between 16th to 18th centuries, and the daily life of the city in 1700 thanks to the large number of objects found during the excavations. Is the great scene of the events of 1714, which explains the siege of the city, which was devastated.


Des de les balconades del jaciment es pot gaudir d'un espectacle arqueològic impressionant, gràcies a la conservació i posada en valor de les restes, i de l'arquitectura que les conté, l'Antic Mercat del Born. 


Dues exposicions, una permanet i una altra temporal, ajuden al visitant a completar el  mapa mental de la vida, i la destrucció, de les costums i la quotidianitat d'una ciutat, d'un poble, i d'una època de grans trabalsos històrics.




Nauttikaa! Gaudiu_Enjoy!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada