dimarts, 3 de setembre del 2013

HÈLSINKI

Hyvää päivää!
Quan us vam explicar el nostre viatge a Tampere, vam comentar que havíem anat a fer sauna i a banyar-nos a les fredes aigües del llac Näsijärvi entre sessió i sessió (tal i com resen les costums finlandeses). Kaupinojan Sauna es va construir l'any 1977, però es va reconstruir l'any 2010 després d'un incendi que la va destruir completament... però el seu aspecte és més aviat tradicional. When we told you about our trip to Tampere, we mentioned that we had gone to a sauna and swam in the cold waters of Lake Näsijärvi between sessions (as Finnish do). Kaupinojan Sauna was built in 1977 but was rebuilt in 2010 after a fire that completely destroyed it... but it still looks rather traditional.


Avui ens agradaria presentar-vos un altre tipus de sauna... un nou concepte més contemporani basat en l'ecoeficiència, l'ús d'energies renovables i les baixes emissions de carboni. Kulttuurisauna, a Hèlsinki, és una sauna pública i de concepció urbana, dissenyada, construida, financiada i gestionada per la dissenyadora Nene Tsuboi i l'arquitecte Tuomas Toivonen. La sauna té espais separats per a dones i per a homes, per tant, s'hi ha d'anar sense roba... només has de dur la tovallolla, i el banyador per al cas que hom vulgui banyar-se al mar. Kulttuurisauna is a new urban, contemporary Finnish public sauna on the Helsinki waterfront, in Hakaniemenranta. Nene Tsuboi, designer and Tuomas Toivonen, architect are in charge of the designing, constructing, financing and running of Kulttuurisauna. Kulttuurisauna is aiming to develop a low-carbon concept based on renewable energy and eco-efficiency. Separate departments for men and women. You may bring your own towel and a swimsuit if you wish to dip in the sea. 

src Wolrd Design Capital Helsinki 2012
Kulttuurisauna és un projecte que data ja dels anys '70, però que va quedar sense construir. Ara, l'edifici conté una sauna escalfada per una estufa de pellets, dues sales de vapor, un cafè i una oficina. Va ser un dels projecte de la Capitalitat Mundial del Disseny d'Hèlsinki 2012Kulttuurisauna was built on the seaside plot, which was planned for 1970 but remained to be built. The building has a sauna heated by a wood pellet-burning stove, two steam rooms, a café, a cabinet and an office. Kulttuurisauna was one of the 2012 Helsinki World Design Capital projects.

src Wolrd Design Capital Helsinki 2012
El nom de Kulttuurisauna és una referència a les paraules de l'arquitecte Alvar Aalto, que l'any 1925 va escriure... Construim una sauna aquí (a Jyväskylä)! No una caricatura de la vella sauna finlandesa com totes les que hem fet fins ara, sinó una sauna cultural, un monument nacional, la primera del seu tipus per al despertar de la civilització finlandesa!Kulttuurisauna name is a reference to the words of the architect Alvar Aalto, who wrote in 1925 ... 'Let's build a sauna here (in Jyväskylä)! Not a caricature of the old Finnish sauna like all we've done so far, but a culture sauna, a national monument, the first of its kind for the awakening of Finnish civilization!'.
src Condé Nast Traveler
Nauttikaa! Gaudiu_Enjoy!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada