dimecres, 13 de juny del 2012

A CASA NOSTRA hi ha...

L'objecte d'avui és una maqueta d'aeromodelisme, d'un avió per a vol circular.


El diccionari de l'Enciclopèdia Catalana té dues entrades per a aeromodelisme.
m 1 AERON Tècnica de construir i fer volar models reduïts d'avió, d'helicòpter i d'altres aparells de vol.
m 2 ESPORT Activitat esportiva que permet la iniciació als fonaments de l'aeronàutica i l'aprenentatge de les condicions de vol.



Hi ha diferents modalitats d'aeromodelisme: El vol lliure, el vol circular, el radiocontrol, el vol en interiors i el FPV (on el pilot guia l'aeromodel mitjantçant vídeo inalàmbric, com en la realitat virtual).

Aquest aeromodel el va construir el meu pare l'abril de 1979, i s'utilitzava en la modalitat de vol circular. Jo l'havia vist volar a la pista de tennis de la casa de la muntanya. 
En el vol circular els avions descriuen una trajectòria circular al voltant del pilot que se situa al centre de la pista, qui subjecta l'aeromodel mitjançant cables, normalment d'acer, i de llargada proporcional a la mida i modalitat de l'avió.


Aquests dos cables van units al comandament de profunditat que permet realitzar figures a l'aire, mitjançant l'inclinació d'aquest; bàsicament, pujar i baixar (encabritar o picar).

src RACBSA 

Vol Circular del Quatrimotor Colecció Museu RACBSA

Les diferents categories en que se subdivideix l'aeromodelisme vénen determinades per la Federació Aeronàutica Internacional (FAI). En el cas del vol circular, parlaríem de F2, i hi ha models de velocitat, d'acrobàcia, de carreres i de combat.

A la web de RACBSA (Reial AeroClub de Barcelona-Sabadell Aeromodelisme) trobareu informació més detallada sobre el vol circular, i d'altres modalitats d'aeromodelisme.
La seva seu social es troba a les Pistes de Vol Circular que hi ha al costat de l'Estadi Olímpic, a Montjuïc. Hi són des dels anys seixanta... i jo recordo haver-hi anat algun diumenge amb el meu pare (uns anys més tard... jo no sóc dels seixanta... sóc de finals dels setanta).

src RACBSA

A qui pugui interessar, els pròpers 14 i 15 de juliol, el Reial AeroClub de Barcelona-Sabadell Aeromodelisme, organitza la primera World Cup XXXVI Copa de la Mercè de les modalitats de F2B i F2D, a les pistes de vol circular de Montjuïc, a Barcelona; i entre el 18 i 22 de juliol, la mostra de Fòrmules Nacionals 2012.

Ara fa poc el meu pare me'l va donar... de fet, en va construir tres... i els altres dos també els va donar als meus germans. 
En un llibre de decoració vaig veure aquesta foto...


...així que vam pensar de fer el mateix... i el vam posar a la cuina de la nostra casa de la ciutat, ja que els mobles també són blaus. Queda molt bé! A més... ja es pot dir que és vintage!


MOI, MOI!

1 comentari:

  1. hola Marc, despenja'l de la cuina i vine a volar-lo!!! Ah, i que vinguin els teus germans amb els seus models també.

    ResponElimina