divendres, 15 de juny del 2012

...sense títol

El Dia Universal de la Sardana homenatjarà al compositor Vicens Bou

Els Amics de la Sardana d'Alguaire celebrant el Dia Universal de la Sardadana 2011
(Foto: Amics de la Sardana d'Alguaire)
Aquest proper diumenge, 17 de juny, és el Dia Universal de la Sardana. Com a tal, a totes les ballades de Catalunya sonarà una mateixa sardana: El saltiró de la cardina, de Vicens Bou, un dels compositors sardanístics més coneguts i que enguany es commemora el cinquantenari de la seva mort. A més, l'estrena d’aquesta peça va ser al 1912, just fa cent anys.


Vicens Bou i Geli (Torroella de Montgrí, Baix Empordà, 19 de gener del 1885 - 6 de gener del 1962) fou un dels compositors més importants en el món de la sardana. Instrumentista de flabiol, de trombó i de violí Després de dos anys a la Lira de Torroella, entrà a la Cobla Montgrins; d'aquesta formació en va ser director des del 1909 (per mort d'en Pere Rigau), fins al 1928. Arribà al poble directament, amb senzillesa i intensitat. Un poble que s'entristí i plorà la seva mort el 6 de gener de l'any 1962 a la mateixa vila que l'havia vist néixer.

Com cada diumenge previ a la festivitat de Sant Joan, totes les manifestacions sardanistes del món expressen la universalitat de la sardana amb la interpretació d’una peça comuna.

foto Anna Fontcuberta Bou

cardina és el nom més usual de la cadernera a tot el nord-est del domini català, 
probablement haplologia de l'oc. cardairina

El Dia Universal de la Sardana té com a objectiu difondre i enaltir la sardana com a dansa. Per aquesta raó no només s’organitzen ballades als territoris de parla comuna, sinó que casals catalans de l’estranger i altres entitats acostumen a preparar esdeveniments propis per aquesta data.
Entre el Dia Universal de la Sardana i Sant Joan se celebraran més d’un centenar trobades sardanistes, entre ballades, concerts i concursos, repartits per tot el món.

A més, avui dia 15 de juny es farà una xerrada sobre Vicens Bou a l'Espai Cultural d'El Corte Inglés del Portal de l'Àngel de Barcelona, a les 19h (entrada gratuita), on es donarà a conèixer, també, el disc recull de la Cobla Marinada de les obres de Vicens Bou Bou revisisted, la música de Vicens Bou, que es basa en l'espectacle sobre el compositor de sardanes que es va presentar al teatre Zorilla de Badalona al mes de febrer.

MOI, MOI ja ihanaa viikonloppua kaikille!
Bon cap de setmana a tots!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada