dimarts, 19 de juny del 2012

HÈLSINKI

Hyvää päivää!
Si fa uns dies llegíem les 10 virtuts que fan de Finlàndia un país a imitar o... si més no... a envejar una mica, avui veurem aquelles coses de les que no haurien d'estar tan orgullosos (d'altra banda, com a qualsevol lloc).
Val a dir, però, que, com sempre, no són matemàtiques exactes, també són tòpics, i molt agafats amb pinces, com s'ha de fer amb els tòpics!
Aquests serien els deu malsons dels què parla la web Destino Finlandia.


Imatges Gelades, de Kristian Smeds
01 - Els finlandesos i el ball no acostumen a tenir una relació massa encertada.
02 - Tot i que potser el nivell del futbol a Finlàndia ha anat millorant, lentament, amb el  temps, ells són molt més bons en altres tipus d'esports, dels que tenen molta més tradició i millor adaptats al seu terreny de jocs (gairebé tot l'any gelat o nevat).
03 - Són massa capquadrats? Les normes s'han d'interpretar al peu de la lletra?
04 - La cuina finlandesa té plats i receptes delicioses; però tampoc és un país conegut tradicionalment per les seves menges... i els plats del dia no són sempre de l'agrat de tothom.
05 - Tot i que potser a Espanya es begui més alcohol per persona que a Finlàndia, la manera de fer-ho és diferent. A Finlàndia es tendeix a anar bevent fins a no poder més.
I jo afageixo que, si veus algú pel carrer així li podràs preguntar Oletko perseet olalla? (la traducció literal sería Tens els culs a l'espatlla?, però vol dir Estàs borratxo?).
06 - Si bé Finlàndia és la pàtria de Nokia, sembla ser que hi ha força problemes d'incomunicació... i no ens referim a nivell d'infraestructures, sinó de relació entre persones.
07 - D'acord amb les estadístiques, la violència de gènere és comuna a Finlàndia, curiosament en un país on l'igualtat entre home i dona és molt alta.
08 - El nivell que l'individualisme a Finlàndia arriba en certes ocasions.
09 - Sembla ser que el concepte de família a Finlàndia és molt diferent al d'altres països del sud d'Europa; sembla que els llaços familiars no són tan forts com en d'altres indrets.
Jo afegeixo que, per exemple, hi poden influir molt bé qüestions històriques, sobretot de la història recent, quan molts dels avis van desaparèixer durant les guerres, fet que ha provocat un refredament de les relacions pares i fills per la manca de referent generacional. Al respecte és molt interessant l'obra de teatre que vam anar a veure a la Sala Beckett de Barcelona Imatges gelades de Kristian Smeds.
10 - Tot i que els finlandesos i les finlandeses tenen molt d'estil a l'hora de vestir (i en puc donar fe), encara poden veure's personatges més que pintorecs al centre de les ciutats (i jo afegeixo... i on no?).

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada