dimarts, 18 de juny del 2013

barcelona-hèlsinki-barcelona

Una delegació finesa ha viatjat a Catalunya per estudiar la possibilitat d'instal·lar-hi biorefineries. 
El Departament d’Agricultura aposta per buscar noves alternatives que permetin una millor gestió dels boscos catalans.

Una delegació finesa va ser dilluns i dimarts de la setmana passada a Catalunya per estudiar la possibilitat d’implantació de biorefineries al nostre país. El Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté una estreta  col·laboració amb la regió finesa de Carèlia del Nord en matèria de bioenergia, silvicultura i desenvolupament rural.
A Finnish delegation traveled to Catalonia to study the possibility of installing biorefineries. The Department of Agriculture is committed to finding new alternatives that allow better management of forests in Catalonia.
A Finnish delegation was last week in Catalonia to study the possibility of implementing biorefineries in our country. The Department of Agriculture, Livestock, Fisheries, Food and Environment of la Generalitat de Catalunya maintains a close collaboration with the Finnish region of North Karelia in the field of bioenergy, forestry and rural development.

autor DAAM
Les visites programades han estat liderades pel Departament d’Agricultura amb la col·laboració estreta del Departament d’Empresa i Ocupació, treballant conjuntament per activar el conjunt del sector forestal català (tant la mobilització de fusta com les indústries de transformació).
Finlàndia és un país  de boscos per excel·lència, capdavanter en modernització de l’explotació forestal i també en el camp de la bioenergia. Els anys 2005-2008, un clúster de diferents empreses d’aquest país van liderar un projecte del programa europeu Altener, el Five Eures, en què cinc regions europees, entre elles Catalunya, van participar, i que va suposar l’inici d’una nova era pel que fa a la biomassa a Catalunya. Aquest projecte va fer fructificar un conjunt de nous actors que majoritàriament  són els que a dia d’avui operen especialment en el mercat català de la biomassa.
Però aquesta col·laboració va més enllà del segment forestal, i actualment  la producció d’energia  tèrmica és ja una realitat en creixement constant. En el camp de la cogeneració a Catalunya tenim instal·lacions úniques, com la central combinada termosolar i de biomassa de Juneda/Borges Blanques, entre d’altres. L’aturada de les primes de les energies renovables atorgades pel Govern Central va fer desistir forces empreses de construir noves instal·lacions d’aquest tipus que tenien ja projectades. Els canvis en les previsions de potencial de demanda d’energia en el context actual de crisi tampoc no ha contribuït a la proliferació d’aquest tipus d’instal·lacions.

autor DAAM
El Departament d’Agricultura està convençut que la solució per a incrementar la gestió del bosc recau en la creació de nous mercats per als productes provinents del bosc, especialment per als fusters. Per això, està  impulsant diferents iniciatives, entre aquestes  la creació de  la taula de la biomassa  en el marc de la taula intersectorial forestal. La primera sessió d’aquesta taula va establir dos subgrups temàtics: un dirigit a aprofundir l’ús de la bioenergia en el sector agroindustrial, i l’altre, a la possible instal·lació de biorefineries (i en general tot allò que fa referència a la química verda que parteixi del material forestal). Una biorefineria és una instal·lació que integra processos de conversió de biomassa i equipaments per produir combustibles, energia i productes derivats de la biomassa amb valor afegit (química verda, productes tèxtils, altres). La potencialitat de les biorefineries a Catalunya té un coneixement avançat en el grup d’investigació que la UAB (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) té en aquest camp. La taula de la biomassa, alhora, desenvolupa altres aspectes de promoció del mercat català de les bioenergies amb el Fòrum Ambiental.
Els grups comptaran no només amb la presència dels experts finesos, sinó també amb experts de la UAB, grups inversors interessats en aquest tipus d’instal·lacions i representants de les administracions més directament implicades. No hi faltaran serradors i empreses del sector forestal, que poden veure com es poden acoblar a les seves actuals instal·lacions plantes de biorefineries que poden ser un complement interessant en el seu negoci.
A més, la visita també ha servit per estudiar possibilitats per utilitzar la planta pilot que han dissenyat des de la UAB a nivell industrial, i/o també per importar el coneixement i la tecnologia finesa. Finlàndia és un país que també ha tingut una davallada de les indústries de paper i tauler aglomerat, i  ha passat a aquesta nova generació industrial per compensar el negoci perdut.
Durant la visita s'ha visitat boscos del Solsonès i el Berguedà, s’avaluaran els nostres mètodes d’explotació, es contrastaran els criteris d’aprofitament del bosc. La visita s'ha fet amb els enginyers forestals del Departament d’Agricultura buscant la col·laboració i l’intercanvi  de coneixement i experiència del conjunt d’actors involucrats per fer efectiva una possible viabilitat d’aquestes biorefineries a Catalunya. L’objectiu final és que en un futur pròxim aquestes instal·lacions siguin una realitat i contribueixin a revaloritzar la fusta i a un major grau de gestió dels boscos a Catalunya.

font... www.gencat.cat/premsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada