dimecres, 12 de juny del 2013

HÈLSINKI

Moi!
Avui 12 de juny és el Dia d'Hèlsinki, quan es commemora, des de l'any 1959, la fundació de la ciutat l'any 1550 pel Rei Gustav I de Suècia a la desembocadura del riu Vantaa.
Helsinki Day has been held on the same day every year since 1959. The date, 12 June, was chosen because this was the day in 1550 when King Gustav I of Sweden founded Helsinki at the mouth of the Vantaa River.


I suposa la culminació de la Setmana d'Hèlsinki, quan la ciutat dona el tret de sortida a la temporada d'estiu!

© Lauri Rotko   src Helsinki City Media Bank   
Les cel·lebracions del Dia d'Hèlsinki comencen a les nou del matí, davant del Museu de la Ciutat i al patí de l'Ajuntament, amb un discurs de l'alcalde Jussi Pajunen i, com que no això no pot faltar mai entre els finlandesos, una tassa de cafè i pastís de ruibarbre.
Helsinki Day will begin in the traditional way at 9 o'clock in front of the City Museum and in the courtyard of the City Hall with a speech by Mayor Jussi Pajunen, musical entertainment and the serving of coffee and rhubarb pie.

src Helsinkiviikko
Música, teatre i art als carrers, places i parcs, jornades de portes obertes arreu, ... suposo que semblant a les festes majors dels nostres pobles i ciutats (com la Festa de la Mercè o de Santa Eulàlia a Barcelona). Totes aquestes activitats que es poden trobar per tota la ciutat, tenen el seu punt culminant en el Ball del Dia d'Hèlsinki a l'Ajuntament, i en el gran concert gratuit a Kaisaniemen puisto, organitzat per Radio Aalto, amb la presència d'artistes finlandesos com J. Karjalainen, Anssi Kela, Laura Närhi, Sunrise Avenue, Anna Puu, Haloo Helsinki!, Irina i Tuure Kilpeläinen i Kaihon karavaani!
Music, street art and theatre will fill the streets, parks and market squares. Open doors and guided tours will reveal the city in a new light. To conclude the day, the City of Helsinki will once again host the legendary Helsinki Day Ball, with musical accompaniment by the Reunion Big Band, or you can end the day listening to the top names in Finnish music at the Radio Aalto Helsinki Day concert at Kainsainemen puisto.

© Juho Kuva   src VisitFinland
© Lauri Rotko   src Helsinki City Media Bank
S'ha convertit en tradició, semblant a com ho fem nosaltres per Fi d'Any, que l'alcalde de la ciutat visiti el primer bebè nascut a Hèlsinki el 12 de juny. La família reb un mosaic de colors, flors, una carta de felicitació, i 200€ que rebran quan el nen sigui batejat o inscrit al registre. D'altra banda, s'escull al jove i a la jove de de la ciutat (l'hereu i la pubilla?), i al nen de la ciutat... stadin kundi, friidu ja junnu, així com a l'atleta de l'any.
The City Guy, Gal and Kid ("Stadin kundi, friidu ja junnu") will be announced on Esplanade, as well as Helsinki's Athlete of the Year. The City will welcome its newest inhabitant, the first baby born in Helsinki on Helsinki Day.

Voleu veure imatges de com era Hèlsinki a principis del segle passat... comparat amb ara? Doncs aneu a aquest link del Helsingin Sanomat.

Onnea!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada