dijous, 31 d’octubre del 2013

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a veure... 'La Capitana, homenatge a Carmen Amaya', al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona.
Yesterday I went to the theatre to see 'La Capitana, homage to Carmen Amaya'. TNC, Barcelona.


En motiu de l'Any Carmen Amaya, artista de primera fila del flamenc, catalana, gitana, que va nèixer a la barriada del Somorrostro de Barcelona l'any 1913, i que va morir a Begur al 1963, un dels actes programats és aquest espectacle al TNC de La Capitana, un viatge a través de diferents disciplines artístiques que vol mostrar com el flamenc ha traspassat ja tota mena de fronteres creatives. D'aquesta manera, amb aquest espectacle, descobrim la petja del flamenc en la creació contemporània, i explorem l'imaginari d'aquesta bailaora. Durant els onze anys que Carmen Amaya va ser a Amèrica, els èxits no van deixar d'acompanyar-la per tot arreu on actuava, des de Nova York fins a Los Ángeles, i la Casa Blanca d'en Roosevelt. Gràcies a ella el flamenc va agafar una gran revolada a nivell internacional.
If Catalonia has produced a handful of unquestionable universal artists, these must include Carmen Amaya, who managed to get her name alongside those of the most important 20th century creators. She was even She was invited by Franklin Roosevelt to dance in the White House in 1944, and also by Harry S. Truman in 1953. 'La Capitana' is a journey through different artistic disciplines, which seeks to drink from the dynamism with which flamenco art has surpassed all kinds of creative borders, to bring us closer to this extraordinary gypsy and universal woman. 

© David Ruano/TNC
Els encarregats de dur a terme aquest homenatge són el coreògraf Ramon Oller, que proposa un acostament a la figura de Carmen Amaya a través del seu esperit, sense pretendre ni copiar-la ni imitar-la, i per això cap artista n'ocupa el seu rol...

© David Ruano/TNC
...Rocío Molina a través del flamenc, que representa a la jove Amaya de 14 actuant, per exemple, al tablao de La Taurina...

© David Ruano/TNC
... Joan Guinjoan, músic, executa, amb el Grup Instrumental BCN 216, Homenatge A Carmen Amaya, una peça per a percussió, que inclou un grup d'instruments tan poc habituals com les esquelles, els gongs tailandesos i els wood-blocks afinats... cante jondo, zapateado, ... tot i és reflectit...

© David Ruano/TNC
... la cantaora Mayte Martín reconstrueix la vessant cantaora de Carmen Amaya, una dona lliure i transgressora...

© David Ruano/TNC
... i Jesús Carmona, bailaor, amb la col·laboració del Coro de Castañuelas de Barcelona.
On the occasion of the Amaya Year, the TNC has brought together such outstanding names as Ramon Oller from dance, Joan Guinjoan from music, and Rocío Molina, Jesús Carmona and Mayte Martín from flamenco, in a show that, more than a homage to Carmen Amaya, seeks to discover the mark she left on our contemporary creation, exploring the imaginary of this bailaora who had a magnetic personality and would come to put flamenco at the forefront of international art.

La sopresa més aplaudida de la nit, però, va ser l'aparació en escena de La Chana...
Antonia Santiago Amador. Bailaora Flamenca. Nacida en Barcelona (España) la madrugada del 24 de diciembre de 1946. Gitana catalana. Bailaora de raza, fuerza y gran virtuosa de los pies. Su baile autodidacta y puro desarrolló una rítmica personal y creativa que alimentó a las nuevas generaciones de bailaores del todo el mundo. Artistas legendarios como Manolo Caracol, sintieron devoción por ella. El Bailaor Antonio Canales, la calificó públicamente como 'su Maestra' (Beatriz del Pozo).
Apareix en la pel·lícula 'The Bobo' (The Bobo is a 1967 British comedy film starring Peter Sellers and co-starring his then-wife Britt Ekland), amb Peter Sellers.



La Capitana, Homenatge a Carmen Amaya és a la Sala Gran del TNC fins al 10 de novembre de 2013.


Nauttikaa! Gaudiu_Enjoy!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada