divendres, 18 de maig del 2012

HÈLSINKI

VAPPU és una de les festes principals del calendari finlandès. 




És la festa de l'1 de maig, la festa del treballador... i reb el seu nom de Sant Walpurgis, que celebra el dia de la seva onomàstica. 
Però VAPPU és molt més que això... és el moment en què es deixa enrere el dur i llarg hivern per donar pas a la primavera, a més hores de llum, i al verd dels camps i dels boscos... però, fins i tot, encara és molt més que això... és sobretot la festa dels estudiants de secundària i, per extensió, la de tots els estudiants que acaben els seus estudis. És doncs, un dia de festa nacional, que omple els parcs i les places d'arreu de la geografia finlandesa, barrejant una mica de tot... i de res... de concerts, de manifestacions... en definitiva, d'actes de tot tipus que tenen en comú la celebració.



La festa comença el dia 30 d'abril i continúa, sota els efectes d'ingestes quantitats d'alcohol, al llarg de tot el dia 1 de maig.
Els estudiants han acabat essent els protagonistes de la festa, que celebren lluint vestits de gala i una gorra blanca. Els estudiants de les universitats, més concretament, vesteixen monos amb els colors de les seves facultats (subvencionats o patrocinats per empreses de tot tipus) i les gorres de graduació (ylioppilaslakkeja).
Aquestes gorres són com les de marineret de les comunions d'aquí, que s'han de conservar tota la vida (i que, fins i tot els més vells les duen a passejar aquest dia) i no es poden rentar mai.
Però també algunes estàtues del país reben la seva gorra.
A Joensuu es mulla l'estàtuta representativa de la ciutat amb xampany i se li posa la gorra de graduació. Amb una altra gorra d'un metre de diàmetre inicien, aleshores, una marxa amb música des del centre de la ciutat fins a l'edifici Carelia, on la col·loquen a una de les escultures que hi ha al davant.
A Hèlsinki, l'estàtua Havis Amanda (Manta), que representa la ciutat de Hèlsinki sortint del mar, desprès de ser rentada, també reb la seva gorra cap a les sis de la tarda del dia 30 d'abril, al mateix moment en què els estudiants es posen la seva i milers de taps de botelles de begudes escumoses volen pels aires. El dia següent, es reuniran tots, amb amics i famílies, sobretot als parcs de Ullanlinnanmäki i Kaivopuisto.



A Tampere, d'altra banda, els estudiants de primer any es llencen als ràpids del riu, per torns, dins d'uns contenidors de camió i vestits amb els seus uniformes.



Les celebracions de VAPPU han esdevingut una espècie de carnaval (kevään karnevaali o carnaval de primavera), que converteix els sempre tranquils i reservats finlandesos en éssers que, sota els efectes de l'alcohol i amb una copa a la mà, poden arribar a compartir la festa amb qualsevol desconegut. Aquestes festes s'allargaran fins a altes hores de la nit.
El dia següent és per als amics i les famílies, que es reuneien per tot arreu per celebrar el VAPPU fent pícnics i brunches




Les menges típiques d'aquest dia són el tippaleipä (una pasta fregida de b(r)unyol) servit amb una beguda d'hidromel, la sima. També els munkki, una mena de rosquilla.




Hyvää viikonloppua!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada