dilluns, 26 de març del 2012

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... l'inauguració del nou espai Ocaña, als números 13, 14 i 15 de la Plaça Reial de Barcelona (ii).


L'Ocaña és un d'aquests nous multiespais que s'han anat inaugurant a Barcelona en els darrers temps, com ho és també l'Antiga Fàbrica Moritz, que aglutinen restaurants, cocteleries, clubs, cafeteria (que de moment és el que s'obrirà al públic ja mateix), ... Té més de 1000 m2 i es troba als números 13, 14, i 15 de la Plaça Reial de Barcelona, i es va inaugurar el divendres passat després de 8 anys de reformes. Joaquima Laguna n'és la propietària, propietària també del cabaret de Zaragoza La Plata (conjuntament amb Bigas Luna).


danny caminal, el periódico

El restaurant oferirà cuina catalana i mediterrània oriental fusionant les vanguàrdies cul·linàries amb la tradició (el xefs són Jordi Anglada i Tara Stevens). En la cocteleria Apotheke, a la planta subterrani, s'ha instal·lat el mobiliari d'una antiga farmàcia del s.19.

Però... per què aquest local es diu Ocaña? Qui era Ocaña?


Ocaña (José Pérez Ocaña) va ser un pintor naïf (però vivia professionalment com a pintor no de pinzell), anarquista, activista LGBT espanyol, però, sobretot, per allò que més va destacar va ser pel seu estil de vida, per les seves perfomances, i per expresar-se lliurement als anys 70, encara sota la dictadura de Franco, i després durant la transició, enmig de valors arcàics i opressors. Els últims mesos de la seva vida (abans de morir cremat quan una bengala va incendiar la seva disfressa al 1983, quan només tenia 36 anys) va viure en un sotateulada de la Plaça Reial, damunt dels locals que avui són el nou espai Ocaña, però la Rambla va ser, sempre, des que va marxar de la seva Cantillana natal (la banda de Cantillana és la que veieu i sentiu en els vídeos, que homenatjava el desaparegut artista), el veritable escenari de les seves intervencions artístiques i festes, i que omplia de transvestisme, mantons i ventalls, color i animació en una època encara una mica grisa...




MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada