dimecres, 21 de març del 2012

A CASA NOSTRA hi ha...

Avui inaugurem una nova secció, a casa nostra hi ha...

Cada setmana us ensenyarem un objecte dels que tenim a alguna de les nostres cases i que, per un motiu o altre, considerem especials.

L'objecte d'avui és el TAMBORET 60 (JAKKARA 60) que Alvar Aalto va dissenyar l'any 1933.


Té tres potes, i és de bedoll natural lacat. A més a més, és apilable. 

S'assembla molt al que ven IKEA, però aquest és de la firma finlandesa Artek, que van crear el mateix Alvar Aalto, Aino Aalto, Maire Gullichsen i Nils-Gustav Hahl amb la jove idea de "vendre mobles i promoure una nova cultura de l'habitatge a través de la mostra i altres mitjans educatius"; pretenien un nou tipus d'entorn per al dia a dia a través de la síntesis de totes les arts. Avui dia, Artek és coneguda com una de les empreses que millor contribueixen a la memòria del disseny modern, mantenint també, alhora, la mateixa memòria dels dissenys d'Alvar Aalto (i la d'altres dissenyadors, arquitectes internacionals i artistes com Eero Aarnio, Shigeru Ban, Naoto Fukasawa, Harri Koskinen, Juha Leiviskä, Enzo Mari and Tobias Rehberger).

Aquest tamboret representa tot allò que pretenia el funcionalisme en el disseny de mobles. Simplement tres potes i un seient rodó. El secret del disseny original del tamboret d'Aalto resideix en la corba de les potes, i que s'ha convertit en el tret distintiu dels seus mobles.



I com aquest és el que tenim a casa nostra, a la ciutat.



Com deia abans, no s'assembla al d'IKEA, ni en els acabats ni en solidesa estructural, ni, és clar, en el preu.
Però us deixo un vídeo bastant interessant de com millorar un tamboret Frosta d'IKEA pel cas que no us pugueu (o vulgueu) permetre un tamboret original Artek de l'Alvar Aalto.



Per cert... sempre que compreu un moble original d'autor... ja sigui antic o nou... busqueu, en algun lloc de la peça, una etiqueta o marca similar a aquesta...



...perquè n'és la garantia d'autenticitat.

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada