divendres, 16 de març del 2012

HÈLSINKI

Hyvää päivää!

Ara que ja tenim el cap de setmana a poques hores d'aquí... us deixo la recepta d'un dels productes més típics de la cuina finlandesa: la pulla.
Pulla, en finès, vol dir bollo. És com... un panet... o com un petonet del Turris; rodonet... bastant dens... i que es pot menjar sol, amb mermelada o altre producte dolç a dins... o com a entrepanet salat. Com us vingui més de gust! Però si us ensenyo una imatge serà millor que no que us intenti explicar a què s'assembla. Poden arribar a tenir moltes formes, però la més típica és aquesta:


Tarvitaan (es necessita):

- 5dl maitoa (5 decilitres de llet)
- 50gr hiivaa (50 grams de llevat)
- 1 muna (1 ou)
- 2dl sokeria (2 decilitres de sucre)
- 1tl suolaa (1 culleradeta de sal)
- 1rkl kardemummaa (1 cullerada de cardamom)
- 1kg vehnäjauhoja (1 quilo de farina base)
- 150g margariinia tai voita (150 grams de margarina o mantega)
I 1 rovell per pintar.

Ota kaapista iso muovinen kulho. Mittaa kulhoon sitten viisi desilitraa maitoa ja lämmitä sitä mikrossa pari minuuttia. Älä lämmitä maitoa liikaa, ettei sitten polta hiivaa. Mittaa toiseen astiaan vehnäjauhot. Pehmittä myös margariinin mikrossa. Livota sitten hiiva maitoon. Lisää teelusikallinen suola ja kaksi desiä sokeria sekä yksi ruokalusikallinen kardemumma. Sekoita ja riko joukkoon yksi kananmuna.
Kaada kulhoon vähän vehnäjauhoja ja sekoita ne puuhaarukalla taikinaan.
Alka käsin vaivata taikinaa.
Kaada pöydällä vehnäjauhoja, mutta älä laita heti kaikkia. Vaivaa välillä taikinaa. Lopuksi lisää pehmeän margariinin ja alusta myös sen taikinaan. Peitä kulhon liinalla.
Puolen tunnin kuluttua taikina on kohonnut.
Ota pieni pala taikinaa ja pyöritä sitä käden ja pöydän välissä. Kun kaikki pullat ovat valmiina, nosta ne unnipellille ja peitä taas liinalla. Pullat ovat puolen tunnin kuluttua valmiita uniin. Voitele pullat kananmunalla ja laita pellin uuniin. Uunissa on lämpöä 225 astetta. Näitä täytyy paistaa reilut kymmenen minuuttia. Tällaiset pikkupullat palavat nopeasti, jos ne unohtoaa uuniin liian pitkäksi aikaa.

Ho heu entès oi... no! Doncs jo (ara) ja puc dir que sí. Però us ho tradueixo.

Agafeu un bol gran (de plàstic). Mesura cinc decilitres de llet i escalfa'ls al microones un parell de minuts. No calentis massa la llet, però, perquè pot cremar el llevat. En un altre recipient mesura la farina base. També s'ha d'estovar la margarina o la mantega al microones. Dissol el llevat en la llet. Afegeix una culleradeta de sal i dos decilitres de sucre i una cullerada de cardamom. Barreja i trenca un ou a la massa (sense closca, és clar).
Afegeix una mica de farina al bol i barreja-ho tot a la massa amb una forquilla de fusta.
Comença ara a pastar la massa amb les mans. Afegiu-hi la farina, de mica en mica, al centre de la massa, i aneu pastant-ho tot. Finalment, hi afegiu la mantega estovada i la barregeu a la massa. Ho cobriu amb un drap.
Al cap de mitja hora la massa hauria d'haver pujat.
Agafa trossos petits de massa i els doneu forma arrodonida amb les mans i la taula. Quan totes les pulles estinguin a punt, col·locales en una safata pel forn i les tapeu amb el drap. Les pulles pugen ràpidament i al cap de mitja hora estaran a punt per a anar al forn. S'han de pintar amb el rovell de l'ou, i ho poseu tot al forn, precalentat a 225graus, amb la safata. S'han de fornejar durant uns bons 10 minuts, però sempre vigilant perquè es cremen molt fàcilment.
Aviat surarà per la casa una flaire ben fresca de pulla.

Nosaltres encara no ho hem provat de fer... però sí que ho hem provat de menjar. I estan molt bones. El cardamom els dóna un regustet especial i especiat! Ja m'explicareu... si voleu!

Hyvää ruokahalua! Que vagi de gust!

Hyvää viikonloppua!

MOI, MOI!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada