dimarts, 21 de maig del 2013

HÈLSINKI

Hyvää päivää kaikille!
Avui comencem un petit passeig per la gastronomia finlandesa del segle 21, i ho farem en tres estapes. En la primera i en la segona, ens aproximarem al concepte de nova cuina nòrdica. En la tercera, parlarem d'una tradició molt recent, però que ha tingut molt bona acollida a la ciutat d'Hèlsinki, que és el restaurant day.

src VisitHelsinki
Els petits restaurants de moda que han anat obrint darrerament a la ciutat d'Hèlsinki, i els seus xefs, són els que veritablement ha establert una nova manera d'entendre el menjar... el bon menjar a la ciutat, i són els que, veritablement, han determinat la nova definició de nova cuina nòrdica. A més, l'aparació d'un nou centre per a la innovació en l'alimentació, Teurastamo (Abattoir, o escorxador), ha suposat, també, la dinamització d'aquest sector a Hèlsinki.

src Teurastamo
La nova cuina nòrdica recupera els sabors dels productes locals de Finlàndia, dels que depen Hèlsinki com a capital del país, i que els acull de manera especial per la valoració dels productes frescos que es fa. Aquesta nova generació de xefs que ha estudiat arreu de la resta de països nòrdics, i en d'altres de més exòtics, només accepten treballar amb els productes que Finlàndia pot oferir, de manera fresca i natural, a cada estació de l'any.

src Teurastamo
A més, molts restaurants han adoptat una nova tendència d'agricultura urbana extesa entre la població, i tenen els seus propis grangers, amb els els que decideixen què plantar per a convertir-ho, directament, en els ingredients dels plats que es cuinen. Per exemple, el xef del restaurant Chef&Sommelier escull cada dia els productes, personalment, de l'hort d'una escola d'agricultura de Kumpula, o del seu propi hort a Sipoo.

src VisitHelsinki
La nova cuina nòrdica recupera, com hem dit, els sabors genuïns dels ingredients que s'utilitzen en la preparació dels plats que s'han de servir, i això s'aconsegueix amb la mateixa simplicitat d'aquests ingredients. Verdures crues, o verdures cuinades a molt baixa temperatura durant hores, ... tècniques que, fins ara, només trobàvem aplicades a les carns. Els menus vegetarians i vegans recullen cada vegada més i més adeptes. Fins i tot els xefs més reputats de la ciutat, com el del restaurant Olo o el de Chez Dominique (amb dues estrelles Michelin) també recorren a la simplicitat en l'ús dels ingredients de temporada.

src Teurastamo
Tots aquests productes, és clar, també estan a l'avast del públic en general en diferents establiments de la ciutat.

src VisitHelsinki
Demà... més!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada