dijous, 23 de maig del 2013

HÈLSINKI

Hyvää päivää kaikille!
Dissabte passat es va cel·lebrar a Hèlsinki, i a una dotzena més de ciutats de Finlàndia, el Restaurant Day (que es cel·lebra a qualsevol lloc del món on es vulgui cel·lebrar). 

src Visit Helsinki
El Restaurant Day es cel·lebra a la ciutat una vegada cada tres mesos. Representa una magnífica expressió de cultura urbana ja que el seu origen el trobem en la participació voluntària i la pròpia iniciativa dels ciutadans... qualsevol persona o grup de gent pot obrir el seu restaurant popup (aquesta paraula que està tan de moda darrerament... arribar a un lloc, muntar, impressionar, vendre i desmuntar) per un dia, ja sigui en un parc, a la cantonada d'un carrer, en un pati o, fins i tot, en un apartament o en una oficina. Quin és l'objectiu? L'experiència culinària i, sobretot, passar-ho bé en comunitat.

Timo Santala, un dels fundadors d'aquesta organització veu amb molt d'entusiame fins a quin punt la gent que hi participa hi posa tantes ganes, i s'esforça amb idees i inspiració per a crear un restaurant tan efímer que només viu un dia. Una experiència que trenca tots els estereotips dels finlandesos ja que es tracta de passar-ho bé amb els altres i fer noves coneixences.

src Visit Helsinki
En l'última edició hi ha hagut uns 400 popup restaurants només a Hèlsinki. Això requerix d'un bon desplegament de voluntaris que ho facin possible.
La idea va sorgir de la dificultat burocràtica existent a l'hora de muntar un restaurant. El primer Restaurant Day va ser tenir lloc el 21 de maig de 2011, ara fa dos anys, i hi va haver 45 popup restaurants apuntats en 13 poblacions de Finlàndia. En la segona ocasió, ja n'hi havia 200 d'apuntats. És, en definitiva, una bona manera per a que els ciutadans siguin conscients que ells són els veritables habitants i propietaris de les seves ciutats, i que ells són els que poden fer del lloc on viuen, un lloc molt millor.

src Visit Helsinki
Fins i tot els restaurants de format tradicional també se n'han beneficiat, ja que el Restaurant Day ha fet que molta gent vagi a dinar fora. I aquests mateixos restaurants, sobretot els de recent creació, han vist en aquest event l'oportunitat de donar a conèixer i provar les seves creacions.

src Visit Helsinki
El Restaurant Day s'ha extés ja més enllà de les fronteres de Finlàndia. Ha rebut el Premi de Finlàndia del Ministeri d'Educació i Cultura, va ser nomenat Cultural Act of the Year 2011, Food Phenomenon of the Year 2011 per la revista Food & Wine, i Best Event 2012 a la competició Best of Helsinki. Fins i tot ha obtingut el reconeixement de l'alcalde d'Hèlsinki per la tasca d'organització realitzada.




És també una bona ocasió per als turistes de participar en les activitats de la ciutat!

Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada